ساعات پاسخگویی

شنبه تا چهارشنبه : ۸:۳۰ - ۱۷:۰۰ پنج شنبه : ۸:۳۰ - ۱۲:۳۰

تماس با ما

۰۲۱۴۴۲۴۷۵۳۵

نصب لوله پلی اتیلن به روش تونلی(نقب) (تونلی ) Tunnel Condition

صفحه اصلی  »  بلاگ   »   نصب لوله پلی اتیلن به روش تونلی(نقب) (تونلی ) Tunnel Condition

مشخصات طراحی سیستم لوله گذاری به روش نقب (تونلی ) Tunnel Condition

نقب در معنی لغوی به تونل، دالان ، راهرو ، دهلیز اطلاق می شود. منظور از لوله کشی نقبی همان لوله کشی تونلی می باشد.

با توجه به کاربردی بودن و افزایش استفاده از این روش و همچنین تبادل دانش در زمینه لوله کشی نقبی برای اجرا خطوط  آب و فاضلاب لازم است با روش های اصولی طراحی و اجرای اولیه و انواع  آن ها  به طور خلاصه آشنا شویم . با آبانگاه صنعت باران همراه باشید .


معرفی روشهای اجرا شبکه های فاضلاب شهری

به طور کلی دو روش عمده برای نصب شبکه های
فاضلاب در سطح شهر وجود دارد. این روش برای اجرا و نصب بیشتر لوله پلی اتیلن انجام می شود .

روش اول که بسیار متداول است روش ترانشه باز و روش دیگر، روش های بدون حفر ترانشه می باشد. یکی از روش های اجرای بدون حفر ترانشه، احداث نقب های سنتی بوده و روش دیگر استفاده از دستگاه های حفار میکروتونل و لوله رانی است.

روش های لوله گذاری وpipe jacking

روش های لوله گذاری

 

به اختصار روش های حفر را توضیح می دهیم

  • روش ترانشه باز: در این روش به روش سنتی خاک برداری می شود و لوله جایگذاری شده و دوباره چاه با خاک پرشده و فشرده می شود که البته باز هم استحکام قبل را نخواهد داشت و باعث نشست زمین می شود.
  • روش حفر مقنی: در سطح خیابان با فاصله های معین چاههای کوچکی حفر می شود و در عمق این لوله ها را به هم متصل می کنند که باعث ایجاد تونل می شود لوله در داخل تونل قرار میگیرد و سپس از بالا خاک میریزند تا اطراف لوله پر شود. اما این روش هم کاملا بی نقص نیست و از نظر کارشناسان از کارایی عملی و فنی کافی برخوردار نیست چرا که به دلیل در دسترس نبودن لوله و عدم اطمینان از پر شدن کامل روی لوله به صورت بیضی ایستاده در می آید و قسمت بالایی لوله خالی می ماند.

روش لوله رانی: این روش که مبحث اصلی این مقاله است از روش های حفاری بدون ترانشه و مکانیزه دنیا به شمار می آید که پس از حفر چاه های دسترسی بین دو نقطه و تا عمق مشخص و قرار دادن جکهای هیدرولیکی فشار قوی در کف آن ها، عملیات حفر به روشهای مختلف مانند روش اوگری و یا هل دادن لوله انجام می شود و لوله ها همزمان با عملیات حفاری با فشار جکها به صورت پی در پی در مسیر قرار میگیرند.

  • روش میکروتونلینگ:مکانیزم کار روش میکروتونلینگ شبیه به ماشین حفار است و حفاری مواد به وسیله صفحه حفار انجام می – TBM شود. تخلیه مواد حفر شده می تواند به صورت اوگری یا هیدرولیکی انجام شود.

ایمن ، مبتکر و مقرون به صرفه

pipe jacking

 

روش فناوری بدون سیم Pipe Jacking یا همان لوله رانی یک سیستم نصب مستقیم لوله های پیش ساخته در پشت سپر تونل با نیروی جک هیدرولیکی از شفت درایو است. لوله ها در واقع یک رشته مداوم در زمین را در جهت شفت هدف تشکیل می دهند. نیروی جک از طریق تعامل لوله به لوله منتقل می شود. خاکبرداری به صورت دستی با سپر مین دستی یا مکانیکی با استفاده ازتونل (TBM) انجام می شود.

برای آشنایی بیشتر با روند می توانید مطلب سیستم جمع‌آوری فاضلاب | اگو چیست؟ را از سایت مطالعه بفرمایید. 

لوله گذاری در نقب برای فاضلاب

نقب در فاضلاب، نحوه اجرای نقب و حفاری نقب در فاضلاب از اهمیت خاصی برخوردار است .

مزایای لوله کشی / تونل زنی ( لوله گذاری در نقب)

  • آسیب کمتر به محیط زیست
  • کاهش تاثیر مخاطره آمیز در عابران پیاده ، ترافیک ، جاده ها و آلودگی صوتی
  • بهینه شدن لوله ها از نظر استحکام؛ همچنین نصب را با نتایج اثبات شده فراهم می کند
  • نصب دقیق را در هر دو خط و درجه ارائه می دهد
  • از نظر زمان ، هزینه و منابع مقرون به صرفه است

روش های لوله رانی

حفاری نقب

در انجام  روش لوله گذاری در نقب نکات بسیار مهمی نظیر نوع خاک ،میزان نیروی وارده جک ها ، تاسیسات زیر زمینی مورد نیاز، نحوه حمل و دفع خاک و تامین انرژی همچنین تعیین مسیر و موقعیت تقریبی شفت ها و مطالعات مکانیک خاک و… توسط مهندس مشاور در نظر گرفته شود.

از دیگر نکات مهم در این روش استفاده از لوله های مناسب برای این کار می باشد به طور کلی لوله های سفالی لعابدار بهترین گزینه و مخصوص لوله رانی است که در خارج از ایران مورد استفاده قرار می گیرد اما متاسفانه امکان تولید آن در داخل کشور وجود ندارد ولوله هایی نظیر

  • لوله های بتنی
  • G.R.P لوله های فایبر گلاس
  • لوله های چدن نشکن
  • لوله های سفالی لعاب دار
  • لوله های پلی اتیلن با روش استفاده از غلاف
  • لوله های پلی اتیلن فاضلاب یا لوله کاروگیت در طول های کوتاه

از نظر جنس برای لوله رانی جک زنی مناسب هستند اما لازم به ذکر است لوله های نام برده برای این کار تولید شوند و لوله های معمولی از این جنس ها مناسب این کار نیستند.


دیدگاه شما

*